City break ieftin

Oferte ieftine de zbor și cazare!

Circuit Cappadocia, sau aterizare cu balonul, direct în „Leagănul Civilizației omenirii” 5 – 12.04.2024

Circuit Cappadocia cu Premio Travel, în perioada 5 – 12.04.2024

Ürgüp

Ürgüp

Pe urmele primelor civilizații, sau aterizare cu balonul, direct în „Leagănul Civilizației omenirii”.Dacă există un loc pe planetă care este garantat că vă va uimi mintea, acesta este Cappadocia. Situat în centrul Turciei și format din mii de stânci bizare de formă conică cu vârfuri ascuțite, acest peisaj fascinant este cu totul unic în lume.

Aflată pe străvechiul și romanticul Drum al Mătăsii, Cappadocia este țara orașelor subterane și a covoarelor magice zburătoare, la punctul unde se intersectează Europa cu Asia și Africa, iar culturile se întâlnesc peste Marea Levantului. Drumul Mătăsii, un vis cețos și parfumat, era folosit pentru a aduce mătasea din China și mirodeniile din India, aproximativ din anul 100 î.Hr., în vremuri periculoase, după cum aflăm din povești precum Robin Hood sau Ali Baba și cei 40 de hoți. Drumul era plin de numeroase taverne protejate numite caravanserai, unde negustorii puteau înnopta și mânca în liniște.

Turcia are 556 situri romane antice, iar Istanbul, pe vremea când se chema Constantinopol, era capitala Imperiului Roman, adică a unei bune părți din cele 3 continente.
Troia, orașul legendar unde s-a desfășurat Războiul Troian, așa cum este descris în Iliada lui Homer, se află în Anatolia, mai aproape de Istanbul decât Cappadocia.
Din măreția vechiului oraș construit în Epoca Bronzului, anul 3000 î.Hr., distrus în incendiu (aprox. 1020 î.Hr) și renumit pentru bogățiile sale, obținute de pe urma comerțului maritim cu occidentul și orientul, acum a mai rămas un sit arheologic și câteva opere: Iliada și odiseea lui Homer, Eneida lui Virgiliu.
Ruinele din Efes (care datează din aproximativ 3.000 î.Hr.) găzduiesc una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, Templul lui Artemis, precum și una dintre cele mai mari biblioteci ale epocii.

Zborul cu balonul sau covorul fermecat nu este doar magic, dar și util, deoarece nu poți străbate văile dintre stânci precum Hornul Zânelor cu mașina, iar de sus panorama deasupra munților, a vulcanilor și a deșerturilor este incredibilă.

Dar de unde vine Hornul Zânelor? Din cenușa celor 3 vulcani care înconjoară Cappadocia, s-a întărit în rocă și a fost apoi erodata de vânt, cam în jurul anului 13 milioane î.Hr, dându-ți impresia că umbli pe Marte.

Hornul Zânelor

Hornul Zânelor

Cappadocia este traversată de râurile Tigru (limita estică) și Eufrat (limita vestică), ambele izvorând din Turcia și vărsându-se pe teritoriul Irakului, în Golful Persic.
Pe acest teritoriu se afla vechea Mesopotamia, regiune din Orientul Apropiat, care se întindea parțial și pe teritoriul actual al țărilor Irak, Siria și Iran.
Numele Mesopotamia provine din cuvintele grecești mesos „”între”” și potamos „”râu””, referindu-se la zona dintre râurile Eufrat și Tigru. Suprafața fertilă udată de aceste două râuri este cunoscută ca fiind „Leagănul Civilizației omenirii„, aici dezvoltându-se primele societăți alfabetizate.

În Mesopotamia au existat unele dintre cele mai importante civilizații din lumea antică, precum sumerienii, akkadienii, chaldeenii, babilonienii, și asirienii.

Zelve Open Air Museum

Zelve Open Air Museum

Conform Genezei 2:14 râul Eufrat este una din cele patru ape care curg din Grădina Edenului, după Pison, Gihon și Tigru, Eufrat fiind una din limitele țării promise de Dumnezeu lui Avraam și descendenților săi (Isaac, Iacob, etc).
În Apocalipsă apare o profeție conform căreia în viitor Eufratul va seca înaintea Bătăliei Armaghedonului (războiul final dintre guvernele umane și Dumnezeu).
În islam unele din hadith-urile profetului Mahomed sugerează că Eufratul va seca, dezvăluind comori necunoscute, care vor cauza războaie: „Curând râul Eufrat va dezvălui comoara: Muntele de aur” de pe fundul râului, pe care oamenii se vor bate.

Hotelul din Peșteră

Hotelul din Peșteră

Mesopotamia a fost primul loc din lume unde a apărut scrisul, întâi pictograme. La sfârșitul mileniului IV î.Hr, acest sistem a fost simplificat și abstractizat, evoluând în scrierea cuneiformă, formă de scriere care s-a răspândit apoi în mare parte din Orientul Apropiat. Textele erau scrise pe tăblițe de lut, cu un bețișor.
Regele babilonian Nabucodonosor al II-lea a fondat un muzeu unde erau expuse statuete, tăblițe și alte obiecte importante. Acesta reprezintă un exemplu de literatură babiloniană, de exemplu legenda lui Ghilgameș.
Popoarele Mesopotamiei au dezvoltat numeroase tehnologii, cum ar fi prelucrarea materialelor, fabricarea sticlei, țesutul textilelor, sisteme de irigații și de apărare împotriva inundațiilor, au folosit cuprul, bronzul și aurul, apoi fierul.

Figura lui Ba’al (Zeul Munților, al Fertilității si al Timpului, în mitologia feniciană) cu brațul ridicat, secolele XIV-XII î.Hr., găsită în vechiul Ugarit (situl Ras Shamra), oraș port antic pe Mediterana de Est, la aproximativ 80 km est de Cipru, la nordul îndepărtat al coastei feniciene, se află la Muzeul Luvru, Paris.

Aici puteți citi o foarte frumoasă povestire apropo de acest subiect: Povestea sclavului răzvrătit, de la Ras Shamra, Ugarit.

Statuia Zeului Baal de la Ugarit - Louvre

Statuia Zeului Baal de la Ugarit – Louvre

Harta Ugarit

Harta Ugarit

Turcia harta antică

Turcia harta antică

Mesopotamienii utilizau un sistem de numerație sexagesimal (în baza 60), de unde provine actualul sistem cu ora de 60 de minute, ziua de 24 de ore, și cercul de 360 de grade. Calendarul sumerian avea și săptămânile de câte șapte zile, și au întocmit o tabelă a înmulțirii de la 1 la 18.000.

În Mesopotamia a apărut astrologia, ei putând prevedea eclipsele și solstițiile. Constelațiile folosite și astăzi, cum ar fi Leu, Taur, Scorpion, Gemeni, Capricorn și Săgetător, au fost definite pentru prima dată de astronomii sumerieni și babiloniei. De asemenea, din observațiile doctorilor mesopotamieni a apărut medicina modernă.

Religia mesopotamiană era politeistă,adică oamenii credeau în mai mulți zei.

Nabucodonosor a fost cel mai puternic rege din Babilonia. Imperiul Babilonian (sau Babilonia) a fost un stat în Mesopotamia Inferioară (Irak), Babilon fiind capitala sa.

Muntele Erciyes 3916 m

Muntele Erciyes 3916 m

Fenicia a fost o civilizație antică și a luat naștere în regiunea Levant din estul Mediteranei, Levantul situându-se la sud de Munții Taurus, mărginit de Marea Mediterană la vest și de Deșertul Arabiei și Mesopotamia superioară la est. Peninsula Sinai poate fi inclusă, dar poate de asemenea fi considerată ca o regiune de graniță între Levant și Egiptul de nord.
Fenicia a apărut de-a lungul coastei Libanului, zone din Siria și Galileea moderne, apoi s-a răspândit pe țărmurile Mării Mediterane, din Levant până în Peninsula Iberică. Peninsula Iberică se află în sud-vestul extrem al Europei, mărginită la sud și est de Marea Mediterană, la nord și la vest de Oceanul Atlantic, Munții Pirinei la nord-est, legând-o de restul Europei, iar în sud, se apropie foarte mult de coasta nordică a Africii.
Cartagina a fost întemeiată de fenicienii din Tir, inițial ca stație în comerțul cu metale cu sudul Peninsulei Iberice, surse antice, precum Philistos din Siracuza, situând-o în 1215 î.Hr. – înaintea căderii Troei în 1180 î.Hr. Dar Timeus, istoric grec din Sicilia, situează întemeierea Cartaginei în 814 î.Hr., data acceptată general de istoricii moderni. Legendele, inclusiv „Eneida” lui Vergiliu, atribuie întemeierea orașului reginei Dido. Cartagina va crește într-un imperiu multi-etnic întins peste Africa de Nord, Sardinia, Sicilia, Malta, Insulele Baleare și Iberia de Sud, dar va fi în cele din urmă zdrobită de Roma în Războaiele Punice (264-146 î.Hr.) înainte de a fi reconstruită ca un oraș roman.

Perioada persană (539–332 î.Hr.) a început când Cirus cel Mare, rege și fondator al Imperiului Persan Ahemenid, a cucerit Babilonul. Fenicienii au făcut aparent calculul pragmatic al „cedării în fața persanilor”, iar cea mai mare parte a Levantului a fost reunită de Cirus într-o singură satrapie (provincie) și forțată să plătească un tribut anual.

Perioada elenistică (332–152 î.Hr.). Fenicia a fost una dintre primele regiuni cucerite de Alexandru cel Mare în timpul campaniilor sale militare din Asia de Vest.

Zelve Open Air Museum

Zelve Open Air Museum

Așadar, Cappadocia, sau „Tărâmul Baloanelor”, este o regiune istorică din Anatolia Centrală, Turcia.
Cea mai veche înregistrare a numelui Cappadocia este de la sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr., atunci când apar în inscripțiile trilingve a doi regi, Darius I și Xerxes, ca fiind una dintre țările mai vechi ale Imperiului Persan. Numele ar putea fi autentic din limba veche persană, însemnând „țara cailor frumoși”.
Herodot spune că numele Cappadocia a fost dat de către perși, în timp ce grecii îi numeau „sirieni”.
Cappadocia este, de asemenea, menționată în Noul Testament, în cartea Faptele Apostolilor 2:5-12.

Relieful constă dintr-un platou înalt de peste 1000 m altitudine, cu vârfuri vulcanice, cel mai înalt fiind Muntele Erciyes (Argaeus vechi), în apropiere de Kayseri (vechea Cezaree), de 3916 m. Spre sud, Munții Taurus formează granița cu Cilicia și separă Cappadocia de Marea Mediterană. Spre vest, Cappadocia este delimitată de regiunile istorice ale Licaoniei la sud-vest, și Galatiei la nord-vest. Coasta Mării Negre cuprinde regiunea care s-a separat din Cappadocia devenind regiunea Pontus. Granița de est a Cappadociei este realizată de cursul superior al fluviului Eufrat, înainte ca acesta să-și devieze cursul spre Mesopotamia.

Cappadocia a fost inclusă în a treia satrapie persană în urma împărțirii teritoriale realizate de regele Darius I.

Darius cel Mare, rege al perșilor din 522 î.Hr., perioadă în care Imperiul Persan a cunoscut apogeul puterii și al întinderii teritoriale, devenind cel mai vast și cel mai puternic stat din Orientul Mijlociu. Darius I a mutat capitala Imperiului Persan la Persepolis, apoi a vrut să cucerească Grecia, dar a fost înfrânt la Marathon (490 î.Hr.). Fiului și urmașul său la tron este Xerxes I.

După cucerirea Imperiului Persan de către Alexandru cel Mare, rege al Cappadocia a ajuns Ariarathes I, care a extins granițele Regatului Capadocia până la Marea Neagră.

Cappadocia a fost susținută de Roma împotriva lui Mithridates al VI-lea al Pontului, apoi, în războaiele care au urmat, Cappadocia l-a susținut prima oară pe Pompei, apoi pe Cezar, apoi pe Antoniu și în final pe Octavian. În anul 17, împăratul Tiberius a transformat Cappadocia într-o provincie romană.

Cappadocia are 200 de orașe subterane (spre exemplu Orașul subteran Kaymakli), utilizate de primii creștini în jurul anului 1700 î.Hr. , ca locuri de refugiu, pentru a scăpa de persecuția religioasă și pentru a se ascunde de atacuri și vreme nefavorabilă, și abandonate în jurul anilor 1600. La un moment dat, în cel mai mare oraș din zonă locuiau în jur de 1.500 de oameni.
Părinții capadocieni din secolul IV-lea d.Hr. au fost parte integrantă a filosofiei creștinismului timpuriu, de exemplu Ioan de Capadocia, Patriarh al Constantinopolului între anii 517-520.
Cappadocia a fost o zonă de frontieră vitală mai târziu împotriva cuceririlor musulmane.

Ce e de vizitat în Cappadocia? Sunt multe și minunate obiective, din care enumerăm câteva.

Teatrul Aspendos, considerat minunea lumii antice romane, este una dintre cele mai mari comori ale Turciei. Ruinele orașului antic Aspendos se găsesc la aproximativ 50 de kilometri est de Antalya, în sudul Turciei și la 500 km de Cappadocia. Este unul dintre cele mai bine conservate teatre ale antichității din lume și este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. A fost construit în secolul al II-lea d.Hr. în timpul domniei împăratului Marcus Aurelius, are o acustică impresionantă și găzduiește și astăzi spectacole.

Myra a fost un oraș grec antic, apoi grec roman, apoi grec bizantin, apoi grec otoman din Licia, care a devenit micul oraș turc Kale (redenumit Demre în 2005) din actuala provincie Antalya a Turciei. În anul 1923 locuitorii greci au fost obligați să părăsească orașul în urma schimburilor de populație dintre Grecia și Turcia, moment în care biserica orașului a fost în cele din urmă abandonată. Orașul a fost întemeiat pe râul Myros, în câmpia aluvionară fertilă situată între Alaca Dağ, lanțul montan Massikytos și Marea Egee.

Myra (actual Demre) este la 2,30 ore 149 km de Antalya.

Morminte sapate in stanca la Myra.jpg

Morminte sapate in stanca la Myra.jpg

Uçhisar este dominat de un „castel” de 60 de metri înălțime, aflat la o altitudine de 1.270 m, care este de fapt o formațiune de stâncă vizibilă pe o distanță mare. Uçhisar Kalesi este străbătut de numeroase pasaje și încăperi subterane, în cea mai mare parte blocate sau impracticabile, dar care au servit drept zone rezidențiale și, poate, mănăstiri în vremea bizantină. Se crede că în jur de 1.000 de oameni au trăit cândva în castel, dar nu mai este locuit acum. Este deschis publicului și oferă vederi frumoase din vârful său.

Uçhisar Castle

Uçhisar Castle

Multe coșuri de zâne pot fi văzute în și în jurul lui Uçhisar, iar unul dintre ele găzduiește un post de Jandarma (poliție).
Singura biserică tăiată în stâncă din Uçhisar este Biserica Sf. Vasile din secolul al VI-lea, care se află în interiorul unui con de stâncă și unde nu este foarte ușor de ajuns.

Vechiul sat este plin de frumoase case vechi de piatră, cu sculpturi fine pe fațade, iar multe au fost transformate în hoteluri din anul 2000.
În centrul orașului un tunel se întinde pe aproximativ 100 de metri sub unele dintre case, care probabil a servit ca o legătură de la castel-cetate la lumea exterioară și ca o modalitate de a proteja alimentarea cu apă.

Arycanda, un oraș antic lician construit pe cinci terase mari, înalte, pe un versant de munte, astăzi situat lângă micul sat modern Aykiriçay pe drumul Elmalı – Finike.

Termessos, oraș pisidian cu un imens teatru și stadion antic (supranumit un fel de Machu Picchu al Antalyei), la o altitudine de peste 1000 de metri în Munții Taur, provincia Antalya, Turcia. A fost menționat de Homer în Iliada în legătură cu legenda lui Bellerophon.
Alexandru cel Mare a înconjurat orașul în 333 î.Hr. și l- a asemănat cu un cuib de vultur.

Termessos Theater

Termessos Theater

Kekova, o mică insulă turcească de 4,5 km în apropiere de Demre (fostul oraș lician Myra) districtul provinciei Antalya.

Perge, un oraș antic din Pamfil, înființat între secolele al XII-lea și al XIII-lea î.Hr., care a intrat sub stăpânirea Lidiei și Persiei, iar în 334 î.Hr., s-a predat lui Alexandru cel Mare. Epoca de aur a orașului a avut loc în timpul domniei Imperiului Roman între secolele II și III d.Hr.
Perge este și o destinație populară de pelerinaj creștin, pentru că Sfântul Pavel, care a călătorit prin regiune în anul 46 d.Hr., a ținut prima sa predică în oraș după ce a sosit din Antiohia. Perge este un tezaur de ruine antice și descoperiri arheologice care datează din perioada elenistică.

Antalya – telecabină pe muntele Olympos, adulti = 30 dolari.

Poti admira o priveliste fascinanta catre coasta Antalyei, chiar din varful muntelui Tahtali (care mai poarta si denumirile de Olympos sau Olimpul Lician).

Telecabina este localizata in Parcul National Olympos Beydaglari din Kemer, provincia Antalya, la aproximativ 55 kilometri departare de centrul orasului Antalya.

Peștera lui Ali Baba

Peștera lui Ali Baba

Peștera lui Ali Baba

Un arheolog turc, Tashin Ozgun, profesor la Universitatea din Ankara, localizează grota lui Ali Baba în apropierea lacului Van. El a realizat o cercetare minuțioasă a părții din Anatolia unde, în urmă cu circa patru milenii, a existat o civilizație înfloritoare, din care s-a dezvoltat ulterior cultura hurritică. Aici se presupune că ar exista și „Peștera comorilor”, despre care se amintește în numeroase povestiri din zonă. Sursele asiro-babiloniene au lăsat mărturie peste vremuri că în arealul din jurul lacului Van a existat o țară cunoscută sub numele de Niri sau Urartu având ca cel mai vestit conducător Sardur, al carui nume este cinstit și acum de către locuitorii din zonă. Sardur și-a ridicat în Tushpa, pe o înălțime bazaltică ce poartă numele de „Colina de Aur”, un palat despre care legenda spune că ascundea multe taine, cunoscute doar de câțiva inițiați: săli și coridoare secrete săpate în roca tare a colinei, bogății fără seamăn ascunse în inima de piatră a muntelui, ferite de poftele năvălitorilor din Ur și Ninive.”Colina de Aur” amintește și azi de bolți monumentale, ce par a fi fost încastrate în peretele de rocă, una dintre ele fiind supranumită „Poarta Muntelui”, ceea ce ne poate duce cu gândul la povestea din „O mie și una de nopți”.
În plus, sătenii din zonă denumesc colina unde a fost construit palatul lui Sardur și Zimzim Dag, Muntele Sesam. Așadar, „Pestera Comorilor” va putea fi descoperită în curând în Anatolia de Est.

Valea Călugărilor este o destinație unică și uluitoare situată în regiunea Cappadocia din centrul Turciei, situată la aproximativ 10 kilometri de orașul Goreme și una dintre cele mai populare atracții din zonă. Renumită pentru formațiunile sale stâncoase neobișnuite, Valea Pasabag este o minune geologică, caracterizată prin coșuri falnice de zâne, dintre care unele ajung până la 40 de metri înălțime – roci înalte, în formă de con, erodate de vânt și apă într-o varietate de forme și formațiuni bizare.

Muzeul în aer liber Zelve este o mănăstire din epoca bizantină care a fost săpată în stâncă în vremurile preiconoclaste. Primele seminarii din Capadocia pentru pregătirea preoților se află aici, la mănăstire.Alături de Biserica Direkli, cu coloanele sale faimoase. Direkli este situat în partea de jos a pârtiei și principalele decorațiuni sunt cruci în relief. Valea conține, de asemenea, bisericile Balikli Kilise (Peștele), Üzümlü Kilise (strugurii) și Geyikli Kilise (biserica Căpriorului), acum total prăbușită.
Zona a fost locuită până în 1952, când ultimii locuitori s-au mutat în noul oraș Yeni Zelve la 2 km distanță. În 1967, Zelve a fost transformat într-un muzeu în aer liber. Zona mai conține case, un tunel care unește două dintre văi, o moară (fără pânze) și o mică moschee.

 Valea Devrent sau Valea Imaginației este o regiune captivantă amplasată în inima Capadociei, la doi kilometri de Urgup, și ne oferă o călătorie suprarealistă, printre roci în formă de animale, ca o grădină zoologică sculptată.

 Valea Guzzeler (Trei frumuseti), despre care se crede că poartă numele Herei, Atenei și Afroditei, o minune naturală a muntelui.

Valea Porumbeilor (Güverçinlik Vadisi) se desfășoară între Uçhisar și Göreme, la o plimbare de aproximativ două ore, și se numește așa deoarece pe laturile văii se aflau multe nișe în care porumbeii se puteau adăposti. Excrementele de porumbei au fost folosite pentru a spori culorile frescelor din bisericile rupestre.

Deschis din anii 1200, Caravanseraiul Sultan Han este acum un muzeu cu exponate de artă modernă în interior.

3 Frumuseți

3 Frumuseți

Munții Taurus (în turcă Toros Dağları) reprezintă un masiv muntos în estul și sud-estul Turciei, vestul Armeniei și nordul Siriei. Lungimea sa este de aproximativ 1000 km. Din munții Taurus izvorăsc râurile Göksu și Tigru. Cel mai înalt punct al său este Aldag (3.756 m).

Cascada Karpuzkaldiran, de o frumusețe unică.

Orașe pentru cazare în Cappadocia:
Göreme – cel mai popular oraș din Cappadocia și o bază excelentă pentru explorarea regiunii.
Uçhisar – un oraș mic situat în cel mai înalt punct din Cappadocia, unde se qaflă și vestitul castel de la Uçhisar.
Ortahisar – un sat fermecător situat între Göreme și Uçhisar.
Avanos
Ürgüp – unde am avut cazarea

Cele mai bune locuri de vizitat în Cappadocia:
Göreme – coșurile de zâne.
Kayseri – moștenirea selgiucidă.
Aksaray – văile istorice.
Avanos – muzee ciudate.
Kaymaklı – cel mai bun loc pentru a rătăci sub pământ.
Parcul Național Aladağlar – drumeții de mai multe zile.
Ürgüp.
Erciyes Dağı.
Hotelurile din peșteră

În Cappadocia, și în toată Turcia, apa de la robinet este tratată și considerată sigură pentru consum

Durata unui tur cu balonul este de aproximativ 1 oră.  Turul Standard folosește baloane cu o capacitate de 24-28 persoane.
Deoarece se poate răci puțin în balon, se recomandă să purtați pantaloni lungi și topuri cu mâneci lungi sau o jachetă. Este important să fii confortabil, deoarece vei sta în balon cel puțin o oră, așa că încălțămintea potrivită este foarte recomandată.

Zelve Open Air Museum

Zelve Open Air Museum

Informații utile:

Cartelă locală e-sim doar pentru internet = 8 USD  pentru 3 GB.

Dacă aveți un telefon care este compatibil e-SIM, dați o căutare pe Google cu „Airalo”. Veți ajunge pe site-ul Airalo și de acolo puteți descărca aplicația mobilă. Cei care aveți telefoane cu Android, găsiți aplicația și în Google Play AICI, iar cei cu iPhone o puteți găsi în Apple Store AICI. Instalați aplicația, cumpărați câți GB vreți, apoi instalați și e-simul. Aplicația vă spune toți pașii care sunt de făcut. Dacă instalați totul de aici, se va activa după intrarea în Turcia.

Asigurare Eurolife (75.20 lei/2 persoane) cu reducere de 20% din prețul asigurării în cazul în care adăugați codul Imperator20 acolo unde scrie „cod discount”, aici –> https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie

Cum e cu banii în Turcia? Se poate plăti cu cardul doar la magazine mari, și conversia se va face la cursul oficial. La micii negustori nu se recomandă cardul, e mai sigur cu cash. Dacă nu ai lire turcești, poți plăti în euro sau și mai bine în dolari, deoarece pentru mulți negustori 1 euro = 1 dolar. Unii fac proporția 1 euro = 1,2 dolari, dar puțini. Paradoxul turcesc este că deși nu au fost primiți în UE, în toate magazinele lor se poate plăti în euro și dolari, indiferent dacă prețul este sau nu afișat în cele 3 monede. Dacă nu ai bani schimbați, ți se dă restul în aceeași monedă. Doar un negustor a vrut să ne dea restul la dolari în lire turcești; a zis că nu are dolari, și nu am mai cumpărat de la el.

Negocierea trebuie pornită de la jumătate din prețul cerut. Nu merge totdeauna, dar trebuie încercat.

Cappadocia

Cappadocia

Programul nostru

Ziua 1 (vineri 5.04): Sosire in Antalya, Cascada Karpuzkaldiran.

Plecare zbor FH862, OTP – AYT   09:00 – 10:50. Având timp, am vizitat Cascada Karpuzkaldiran din Antalya, frumoasă, dar văzută doar de sus, de pe marginea unui parc îngrădit. Apoi ne-am cazat la Hotel Castival din Manavgat (la 30 minute de Antalya).

Cascada Karpuzkaldiran Antalya

Cascada Karpuzkaldiran Antalya

Cascada Karpuzkaldiran Antalya

Cascada Karpuzkaldiran Antalya

Hotel Castival din Manavgat, regiunea Antalya

Hotel Castival din Manavgat, regiunea Antalya

Ziua 2 (sâmbătă 6.04): Cappadocia.

Plecare din Antalya spre Cappadocia, pe un drum lung de 538 km. Am vizitat Conya, Caravanserai Sultanhani – astăzi o expoziție de covoare vechi, pietrele naturale numite 3 Frumuseti, Nevșehir. Ne-am cazat la Hotel Mustafa din Ürgüp.

3 Frumuseți

3 Frumuseți

3 Frumuseți

3 Frumuseți

3 Frumuseți

3 Frumuseți

Mustafa Hotel

Mustafa Hotel

Ziua 3 (duminică 7.04): Balon, Goreme-Nevsehir, Valea Porumbeilor, Castelul Uchistar, Valea Îndrăgostiților, Orașul Subteran, Cetatea Ortahisar, Safari Gomeda Jeep

Dimineața la ora 4 plecare pentru zborul cu balonul (sau covorul zburător, cum este numit acolo). La locul stabilit era întuneric și frig, și în timp de baloanele se pregăteau de zbor, toată lumea aștepta telefonul de la ora 6,30 care va da startul sau va interzice decolarea, în funcție de cum bate vântul. Am avut noroc și am beneficiat de o experiență fantastică. În zilele care au urmat, nu a mai decolat niciun balon, din cauza vremii.

Apoi am vizitat Valea Porumbeilor, Valea Călugărilor, Castelul Uchistar – la care ne-am cumpărat bilete de acolo ca să putem intra și urca până în vârf (pe fugă, că nici timp nu era). Au urmat masa de prânz, Valea Îndrăgostiților, Orașul Subteran, Cetatea Ortense, și seara Safari la Gomeda Jeep, o experiență cu muuultă adrenalină…

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Cappadocia, țara cailor frumoși

Cappadocia, țara cailor frumoși

Cetatea Ortahisar

Cetatea Ortahisar

Cetatea Ortahisar

Cetatea Ortahisar

Goreme

Goreme

Orașul subteran

Orașul subteran

Orașul subteran

Orașul subteran

Orașul subteran

Orașul subteran

Orașul subteran

Orașul subteran

Safari

Safari

Safari

Safari

Safari

Safari

Safari

Safari

Valea îndrăgostiților

Valea îndrăgostiților

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Baloane sau covoare fermecate

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar

Kapadokya

Kapadokya

Kapadokya

Kapadokya

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar

Castelul Uchisar

Valea Călugărilor

Valea Călugărilor

Ziua 4 (luni 8.04): Cappadocia, Aktepe-Cavusin.

Am vizitat Dervent (Valea Cămilelor), muzeul in aer liber Zelve, Pasabagi (Valea Călugarilor), iar ziua s-a încheiat cu seara turcească la care nu am fost, nefiind amatoare de manele și muzică turcească tip telenovele.

Zelve, Valea Călugărilor

Zelve, Valea Călugărilor

Ziua 5 (marți 9.04): konya-Antalya.

Drumul de întoarcere Cappadocia-Antalia, cu oprire la Konia și un caravanserai mai mic.

Mevlana-muzeu

Mevlana-muzeu

Ziua 6 (miercuri 10.04): Antalya.

Tur Antalya, centru, oraș vechi, port, fabrică de bijuterii, fabrică de pielărie, Poarta lui Adrian, bazar.

fabrica de piele

fabrica de piele

Fabrica de bijuterii

Fabrica de bijuterii

Ziua 7 (joi 11.04): Manavgat, Manastirea Mevlana.

Am vizitat Manavgat, orașul în care am fost cazați la Hotel Castival. A urmat plimbarea cu barca pe râul Migros, până unde se varsă în Mediterana, apoi Moscheea și Mânăstirea Mevlana.

Seara, fiind liberi, doar noi am fost în Orașul Antic, unde am văzut cum apune soarele printre coloanele Templului lui Apolo. Ne-a luat câteva ore, deși am urcat și coborât cu autobuzul, dar ruinele antice se întind pe o suprafață mare și uneori mai greu accesibilă.

Marea Mediterană

Marea Mediterană

Cu iahtul pe râul Migros

Cu iahtul pe râul Migros

Templul lui Apollo din Side

Templul lui Apollo din Side

Marea Mediterană

Marea Mediterană

Ziua 8 (vineri 12.04): Zborul de întoarcere acasă.

Mic-dejun la ora 1,30 la Hotel Castival din Manavgat. Transfer la aeroportul din Antalya și zbor la 6,10 spre București, unde am ajuns la ora 8.

Oferta agențiilor de turism

Circuit Cappadocia cu Premio Travel, în perioada 5 – 12.04.2024

299 euro (pers 1)  + 149 euro (pers 2)= 448 + 218 cina /2 pers. = 666 euro

Lista excursii opționale Cappadocia propuse de ghid la fata locului și prețurile aferente*
– Valea Îndrăgostiților cu orașul subteran (prânz inclus) – 55 euro/pers
– Excursie cu barca Manavgat (prânz inclus) – 55 euro/pers
– Sema (dansul dervisilor rotitori) – 30 euro/pers
– Zbor cu balonul – 210 euro/pers (în fiecare lună prețul crește puțin)
– Seara turcească – 55 euro/pers
– Jeep Safari – 65 euro/pers
– Masa de pranz – 20 euro/pers
– Bacșiș și apă din autocar – 30 euro.pers.
*Costurile sunt aproximative si pot suferi mici modificari. Grupul minim pentru opționale 10 persoane

Flight Details

05.04.2024   FH862   OTP – AYT   09:00 – 10:50

12.04.2024   FH861   AYT – OTP   06:10 – 08:00

FREE BIRD compania aeriana (nu am putut face chec-in online) https://www.flightradar24.com/data/flights/fh862 https://www.flightaware.com/live/flight/FHY862

Hotelurile unde se va sta:

CASTIVAL HOTEL https://www.castival.com/ – Manavgat, regiunea ANTALIA

MUSTAFA HOTEL https://www.mustafacappadocia.com/ – CAPPADOCIA, orașul Ürgüp

Servicii incluse:

-Zbor dus-întors București-Antalya cu bagaj de cală și de mână
-Taxe de aeroport
-Transfer aeroport-hotel-aeroport
-Ghid vorbitor de limba română
-Cazare 7 nopți la hoteluri de 4*:
o1 noapte în regiunea Antalya;
o3 nopți în regiunea Cappadocia;
o3 nopți în regiunea Antalya.
-Mic dejun în fiecare dimineață tip bufet sau a la carte.
-Transportul la obiectivele turistice menționate în program

Servicii neincluse: 

– Pachet cină tip bufet sau a la carte pentru 7 seri+bilete intrare obiective turistice menționate în program: 109 €/pers. (opțional)
– Suprataxă pentru camera single: 105 €/pers
– Asigurare medicală si storno pandemie 1-69 ani: 33 euro/pers
– Asigurare medicală si storno pandemie 70-99 ani: 54 euro/pers
– Bacşişurile pentru ghizi locali şi şoferi

Ziua 1 (vi 5.04): Sosire in Antalya.

Ghidul dumneavoastra va va intampina la sosire si va va insoti la hotel. Cazare la hotel si vom servi un cocktail de bun venit. Veti petrece noaptea in regiunea Antalya.

Ziua 2 (sa 6.04): Manastirea Mevlana – Cappadocia.

Mic-dejun. Excursie la Konya. Konya a fost capitala imperiului Selgiuc in Evul Mediu timpuriu si este si in zilele noastre, un loc de pelerinaj pentru turcii religiosi. Aici se afla mormantul lui Mevlana. Veti vizita faimoasa manastire Mevlana, locul in care a luat nastere ordinul religios al dervisilor mevleviti, cunoscuti si sub numele de dervisi rotitori. Manastirea, transformata astazi intr-un muzeu al artelor islamice, gazduieste adevarate comori ale artei si mestesugurilor turcesti. Veti innopta in regiunea Cappadocia.

Ziua 3 (du 7.04): Pasabagi (Valea Calugarilor) si Zelve.

Mic-dejun. Va indreptati spre Pasabagi, cunoscuta sub denumirea de Valea Calugarilor. Veti fi intampinati de privelistea fascinanta a conurilor falnice, formatiuni unice, modelate de fortele vantului si a ale apei, ce se ridica precum niste creature mistice de la suprafata pamantului. O sa fiti fascinati de taramul magic in care veti pasi! In continuare veti merge catre satul istoric Zelve, un muzeu in aer liber, ce prezinta o redare extraordinara in trecut, impodobita cu locuinte rupestre, biserici si manastiri ce au fost cioplite in roca vulcanica. Explorati strazile, admirati peisajul unic si imaginati-va povestile despre oamenii care au trait odata in acele locuri. Dupa-amiaza vom vizita un atelier local de tesut covoare, unde veti cunoaste intregul proces incepand cu producerea materialelor: bumbac, matase si lana, pana la teserea produsului finit. Cu culorile sale vibrante, modele complexe si vibrante, fiecare covor este o marturie a istoriei si a maiestriei producatorilor sai. Prin vizitarea acestui loc veti avea o intelegere mai profunda asupra culturii turcesti si prin achizitionare unui covor veti putea contribui la pastrarea acestei traditii nepretuite.

Ziua 4 (lu 8.04): Cappadocia.

Mic-dejun. Regiunea Cappadocia seamana cu o scena fantastica lunara, accentuata de conurile bizare de tuf calcaros in interiorul carora sunt incastrate locuinte si biserici. Creatorul acestui peisaj este un vulcan care a imprastiat in zona cantitati imense de cenusa de tuf calcaros de-a lungul perioadei sale de activitate. Prin intermediul influentelor climatice straturile au fost despicate si prin eroziune s-au format canioane adanci. Primii locuitori ai acestor meleaguri s-au refugiat in secolul 7. Mai tarziu, au urmat calugarii, care au ctitorit aici biserici, capele, manastiri si schituri, sculptand roca vulcanica. Cappadocia se mandreste cu vai magnifice, pe care nu trebuie sa le ratati. Valea Devrent, cunoscuta sub numele de Valea Imaginatiei. Plimbarea prin aceasta vale este ca si cum ati pasi intr-o lume de vis in care imaginatia prinde viata. O alta vale remarcabila este Valea Guzzeler (Trei frumuseti), denumita dupa cele trei formatiuni stancoase izbitoare care domina peisajul. Sa nu uitam de Valea Porumbeilor, a carei denumire provine de la miile de porumbei sculptati in stanca. Aceste gauri erau folosite pentru a gazdui porumbeii.  In a doua parte a zilei puteti participa la o excursie optionala propusa de ghid la fata locului. Excursia optionala va fi propusa in functie de locatia hotelului si de conditiile meteo.

Ziua 5 (ma 9.04): Sultanhani- Antalya.

Mic-dejun. Vom pleca din Cappadocia si vom merge in Sultanhani pentru a vizita faimosul caravanserai Sultan Han din timpul imperiului Selgiuc. Apoi, prin muntii Taurus, vom merge inapoi in Antalya, unde vom petrece ultimele 3 nopti. Cazare peste noapte in Antalya.

Ziua 6 (mi 10.04): Antalya Cascada Karpuzkaldiran.

Mic-dejun. Vizitarea unuia dintre cele mai frumoase orase de pe Riviera turceasca. Protejat de peisajul montan magnic al muntilor Taurus aici prospera o vegetatie bogata. Printre altele, veti vedea simbolul orasului, Yivli Minaret. Pe Kalekapisi poarta cetatii, se afla turnul vechi cu ceas al fortificatiei. In timpul plimbarii in jurul orasului, aveti ocazia de a face cumparaturi, in special bijuterii si articole din piele. Sfarsitul excursiei este incununat de vizita noastra la cascada Karpuzkaldiran.

Ziua 7 (joi 11.04): Zi libera pentru relaxare.

Mic-dejun. Aveti la dispozitie o zi de relaxare sau oportunitatea de a participa la excursii optionale fascinante. Cazare in zona Antalya.

Ziua 8 (vi 12.04): Zborul de intoarcere acasa.

Mic-dejun. Transfer catre aeroport pentru zborul de intoarcere catre Bucuresti.

 

Cappadocia stânci Fairy Chimneys lângă Göreme

Cappadocia stânci Fairy Chimneys (coșuri de zâne) lângă Göreme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *