City break ieftin

Oferte ieftine de zbor și cazare!

Egipt Travel. Circuit Egipt Cairo – Croaziera pe Nil – Hurghada, 17 – 29 februarie

https://www.youtube.com/watch?v=HihrRh34VeQ

Am fost în Egipt în perioada 17 – 29 februarie 2024 cu Europa Travel.

Ziua 1, sâmbătă 17 Feb. București – Cairo, zbor direct, cursa Tarom

Ne-am întâlnit în data de 17 Feb 2024 la ora 22:45 cu reprezentantul agenției Europa Travel și ne-am îmbarcat pentru zborul companiei Tarom către Cairo, cu decolare în data de 18 februarie ora 00:45.

Am ajuns în Cairo în cursul nopții, în jurul orei 03:15.

După întâlnirea cu reprezentantul local, a urmat transferul la hotelul Pyramids Hotel pentru cazare în Cairo.

Ziua 2, duminică 18 Feb. Dashur + Saqqara (30-40 de km) – opțională

Am vizitat urmele celei mai vechi părți din civilizația Egiptului Antic. La Dashur am văzut primele încercări de piramide imense din istoria Egiptului, cele care au pus baza cunoștințelor de arhitectură ce au dus la construirea fantasticelor piramide de la Giza. Mai întâi, faraonul Sneferu a ordonat să se i se construiască o piramidă care nu a ieșit prea bine, de aceea i se spune Piramida turtita. În urma eșecului, Sneferu a ordonat construirea unei a doua piramide – Piramida rosie, care, pe baza învățămintelor de la prima piramida, a ieșit perfectă. Keops a fost urmașul, posibil fiul lui Sneferu.

A doua oprire a fost la Saqqara, unde se află celebra piramidă în trepte a faraonului Djosser, practic prima piramidă cunoscută din Egipt, terminată cu circa 70 de ani înainte de urcarea pe tron a lui Keops.

Am vizitat de asemenea câteva mastabe – monumente funerare ale înalților oficiali ai statului egiptean, cum ar fi Ptah Hotep, Mereruca sau Ti – care nu au forma de piramidă (rezervată faraonilor) dar sunt impresionante.

Dashur și Saqqara, primele piramide din vechea capitală egipteană Memphis. Poți intra în piramide? Da, pe burtă…

 

Ziua 3, luni 19 Feb. Cairo – Alexandria (200 de km) opțională

Mic dejun, apoi timp liber la dispoziție sau opțional – Alexandria, oraș-port la Marea Mediterană, fondat de marele cuceritor macedonean Alexandru cel Mare, care a cucerit Egiptul din mâinile perșilor și a fost încoronat faraon al Egiptului. După moartea lui, Egiptul a devenit regat, iar ultimii faraoni au fost din dinastia greacă a Ptolomeilor, care au mutat capitala în Alexandria. Orașul a devenit capitala țării și unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Mediterană timp de milenii, până în zilele noastre. În Alexandria, am vizitat Amfiteatrul Roman, o capodoperă arhitectonică, Muzeul National, care se concentrează pe perioada faraonică, și Grădinile Momtaza, ale fostului Palat Regal din Alexandria.

Alexandria, legenda continuă…
Centrul civilizației elene, fondată de Alexandru cel Mare, Alexandria a devenit capitala Egiptului antic înlocuind Memphis în timpul domniei faraonilor ptolemaici, timp de un mileniu. Celebră datorită Farului de pe insula Pharos, care ghida vasele pe Marea Mediterană, și vestitei biblioteci distruse în incendiu, astăzi este un oraș turistic și industrial în care legenda continuă.

Oprire la Universitatea de Parfum și Institutul de Papirus, apoi cazare în Cairo, Pyramids Hotel.

 

Ziua 4, marti 20 Feb. Cairo – Giza piramide complex 

După micul dejun, programul a continuat cu vizita la Giza, locația celebrelor piramide și a Sfinxului, locul unde Napoleon și-a motivat soldații în timpul celebrei Batalii de la Piramide cu îndemnul „soldați francezi, cinci milenii de istorie vă privesc”, singurele minuni ale lumii antice care au supraviețuit până în zilele noastre, enigmaticul Sfinx păzind piramidele, cum zicea Napoleon, de cinci milenii.

Giza, Egipt: Marele Sfinx, Piramida lui Keops, spiritul faraonilor de la Memphis.
Complexul piramidal din Giza este format din Marele Sfinx, Marea Piramidă a lui Keops – una dintre cele șapte minuni ale Lumii Antice și singura care mai există, Piramida lui Khafre și piramida lui Menkaure, construite la Memphis, la 9 km de râul Nil și la 13 km de centrul orașului Cairo.

Plecarea a fost seara la Aswan, cu trenul – cușetă, dormit și cina în tren.

Ziua 5, miercuri 21 Feb. Nubia: Templul Philae, Aswan, Satul Nubian, tren de noapte, croazieră cu Vapor M/S Nile Supreme și Feluca

Nubia: Aswan – capitala Nubiei
* o noapte cu trenul Cairo – Aswan
* Templul Philae – lăcașul sacru al zeiței Isis
* 3 zile și 3 nopți pe Nil cu vaporul M/S Nile Supreme, Aswan – Hurgada
* cu Feluca pe Nil
* Satul Nubian
Aici se pot vedea cele mai frumoase coloane egiptene, ziduri cu reliefuri hieroglifice de o mare bogăție arhitecturală, monumentele din diferite epoci care se întind de la faraoni până la Cezari, ruine ce datează din Regatul Ptolemeic. Sculpturile de pe coloane, tavane și pereți au fost pictate cu cele mai vii culori, povestea lui Osiris fiind reprezentată peste tot pe pereții acestui templu.
Și desigur, cum arată vaporul de lux cu care se face croaziera pe Nil, sau Feluca, peisaje de vis, etc.

Am ajuns la Aswan, și de acolo la templul Philae, cu autocar și o barcă, ultimul templu unde s-au mai săvârșit slujbe dedicate zeiței Isis, ani buni după convertirea obligatorie a întregii populații la creștinism.

După ce am văzut Philae, întoarcere pe vapor unde am mâncat prânzul. După masă, cu feluca printre insulele de langa Aswan, în apropierea stâncilor Insulei Elephantine, apoi spre grădina botanică de pe insula lui Kitchener, și înapoi la vas.  Feluca este o veche ambarcațiune cu velă care a fost folosită pe Nil încă din vremea faraonilor.

Insula pe care s-a aflat templul Philae este azi sub apă din cauza construcției Marelui Baraj, iar templul a fost mutat pe o altă insulă, mai ridicată. Cazare pe vas, cu prânz și cină.

Opționala de seară – satul Nubian, e un soi de parc tematic nubian. Nubian village este un mare bazar, cel mai mare din Egiptul de Sus.

Altă opțională era la  Old Cataract Hotel (unde Agatha Christie a scris Moarte pe Nil) și unde e încă atmosfera din La Belle Epoque.

Ziua 6, joi 22 Feb. Opționala Abu Simbel

Egypt, ziua 6: Templele egiptene Abu Simbel și Kom Ombo.

Abu Simbel – una din cele 7 minuni ale Egiptului, un sit din Aswan vestit prin cele patru statui colosale ale lui Ramses al II-lea, cu temple masive tăiate în stâncă, impresionante și unice: Templul lui Ramses cel Mare și Templul iubitei sale soții, Nefertari.
Kom Ombo (dealul de Aur), templu de calcar construit de oameni pe elefanți și dedicat celor doi zei egipteni principali: Sobek și Horus cel Bătrân, unde totul este perfect simetric de-a lungul axei principale.

Dimineata (4.30) Abu Simbel, apoi retur la vas.

Seara, oprire la templul Kom Ombo luminat superb.

Navigare catre Kom Ombo și vizitarea templului, singurul templu dedicat nu uneia, ci celor  două zeități Sobek și Horus, un foarte interesant templu dublu. Navigare către Edfu. Cazare pe vapor, cu prânz și cină.

Ziua 7, vineri 23 Feb. Templele Edfu, Luxor

Templul Edfu – vizita programată pe la ora 5-6.

Apoi pe Nil, prin ecluza de la Esna în care coboară vasul vreo 10 sau 15 metri.

Între timp, floating market la Esna Locks.

În Esna Locks coboară vasul cât vezi urma apei pe zid, vreo 10 metri.

Seara spre Luxor, care se vizitează noaptea, apoi o noapte frumoasă pe vas.

Templul Edfu a fost poate cel mai bine păstrat templu antic egiptean din perioada dinastiei grecești a ptolomeilor. Pe lângă monumentalele clădiri ale templului, aici se poate admira statuia zeului-pasăre Horus.

Navigarea către Luxor, pe lângă Esna, unde se afla un alt templu major al Egiptului Antic. Luxor este principalul oraș din zonă, care a jucat și rolul de capitală a Egiptului Antic de-a lungul a numeroase dinastii. Templul Luxor se află în centrul orașului modern, o sarabandă de temple, coloane și piețe construite succesiv de numeroși faraoni. Cazare pe vapor, cu prânz și cină.

 

Ziua 8: Valea Regilor (mormintele lui Tutankhamon și Ramses), Colosii lui Memnon (faraonul Amenhotep III), Templul Reginei Hatchepsut,  Templul Karnak (Vaticanul egiptean).

Dimineața era programată la balon (100 dolari), dar s-a renunțat din cauza vântului.

A urmat Valea Regilor, Templul lui Hatshepsut și Atelierul de Alabastru.

În Valea Regilor sunt 50 morminte, deschise 15 – 20 prin rotație.

Mormântul lui Tutankhamon (trebuie să plătești suplimentar 15 euro) – este extrem de mic, dar cu picturi rupestre foarte bine păstrate.

Mormântul dublu Ramses V / VI (5 euro).

 Aici nu se poate plăti decât cu cardul, nu se acceptă cash.

Apoi vizita continuă la Fabrica de Alabastru, Templul lui Hatshepsut și Coloșii lui Memnon, de fapt statui ale faraonului Amenhotep III care se aflau in fata marelui templu funerar dedicat faraonului, dar care a fost distrus. Li se spune coloșii lui Memnon pentru că, în perioada greco-romană, s-a crezut că sunt statui dedicate personajului legendar Memnon, rege al Etiopiei, care ar fi participat în Războiul Troiei. Motivul este că datorită unor crăpături în stâncă apărute de la cutremure, statuile scoteau niște sunete în momentul răsăritului, când temperatura deșertului se schimbă brusc – Memnon era fiul zeiței Tithonus, zeița răsăritului, și ar fi „plâns” la vederea mamei sale.

Templu mortuar al lui Hatshepsut, una dintre puținele femei-faraon, dar și un lider care s-a distins prin numeroasele temple construite în tot Egiptul și Sudanul de azi.

Se trece fluviul la The temple Karnak, unde se află cele mai impresionante urme ale civilizației egiptene, fabulosul complex centru politic și religios al Egiptului Antic, echivalentul Vaticanului de azi pentru catolici.

Urmează lungul drum spre Hurghada, noaptea prin deșert (vreo 4 ore și ceva) și cina.

Aproape fiecare faraon din Imperiul de Mijloc a adăugat câte un templu, statui sau alte lăcașe sfinte, astfel că aici se află apogeul arhitecturii egiptene. Dacă piramidele de la Cairo impresionează prin mărime, clădirile de la Karnak impresionează mai ales prin geniul artistic al constructorilor și arhitecților egipteni, egalat doar de Imperiul Roman după mai bine de un mileniu.

Transfer cu autocarul la Hurghada (aproximativ 4 ore), cazare și masă tip all inclusive în Hurghada.

 

Ziua 9, dum. 25 Feb. Safari – opțională – 50 euro + camilă

Mic dejun. Timp liber pentru plajă și relaxare la Marea Roșie sau excursie opțională Jeep Safari – Aventură în deșert cu cină în cort de beduin.

A fost o plimbare plină de adrenalină cu jeepurile prin deșert, o primă oprire într-un sat de beduini, unde am văzut cum se prepară lipia arabească, facută din făină și apă, apoi o mică grădină zoologică, cu animale precum șerpi, vărani, țestoase, cameleoni, vulpea deșertului. O plimbare cu cămila, apoi masa. Locul pentru servit masa este unul obișnuit pentru egipteni, stând pur și simplu jos, pe niște covorașe. Mâncarea este în regim bufet suedez, cu preparate specifice. După servirea mesei, a urmat un spectacol cu dansatori de tanoura, vestitul dans egiptean în care dansatorul se învârte inspirat din ceremonialele religioase ale sufi și renumitele dansatoare din buric, un adevărat spectacol în deșert, sub cerul liber. Cazare și masă tip all inclusive în Hurghada.

Ziua 10, luni. 26 Feb. Giftun optionala

Mic dejun. Timp liber pentru plajă și relaxare la Marea Roșie sau excursie opțională la Insula Giftun – în lumea insulelor de corali de sub apă, cu mai multe opriri și posibilități de snorkeling, masa de prânz inclusă. Insula Giftun se află în largul Mării Roșii și în jurul ei se află unele dintre cele mai spectaculoase „păduri” de corali din zona Hurghada. Cazare și masă tip all inclusive în Hurghada.

Ziua 11, marti 27 Feb. Hurghada – Cairo

Check out la 12 și plecarea spre aeroport Cairo, aproximativ 7 ore. Transfer în aeroportul din Cairo și zbor către București, decolare în jurul orei 04:30. Sosire în Bucuresti – miercuri la ora 07:20.

https://www.youtube.com/shorts/yZVvEbQjWy8

Informații utile:

Cartela locală costă 15 euro în aeroport și are doar net, fără minute.

Poliţia turistică egipteană poate fi sunată la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126

Prefix de țară Egipt +20.

  • asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Cairo: +20227360107
  • telefonul de urgență al Ambasadei României în R.A. Egipt: +20227359546
  • poliţia turistică egipteană, la numerele de telefon locale: 27409017 sau 126
  • poliţia turistică egipteană la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126
  • tâlhării 3906028 Poliţia turistică     5615551 Ambulanţa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *