Vizitați online Capela Sixtină

Capela Sixtină este celebra capelă pictată de Michelangelo în palatul papal din Vatican, una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei, construită între anii 1472 și 1483, de Papa Sixtus al IV-lea, care i-a dat numele.
Capela Sixtină este dreptunghiulară, are 40,93 metri în lungime și 13,41 metri lățime, conform tradiției biblice, după dimensiunile Templului lui Solomon.
Plafonul este în formă de boltă, la o înălțime de 20,70 metri, pe pereții laterali se găsesc 12 ferestre, iar pardoseala este din mozaic policrom de marmură.
Pereții laterali sunt acoperiți cu tapiserii executate după modele de Rafael și picturi de Pietro Perugino, Sandro Botticelli și alți pictori, cu o împărțire a istoriei lumii în trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise până la nașterea lui Isus Cristos, a treia fiind epoca creștinismului.
Michelangelo a vrut să picteze cei 12 apostoli, dar când lucrarea a fost desăvârșită, ea avea peste 3.000 de figuri pe o suprafață de aproape 500 de metri pătrați. Giorgio Vasari povestește: „Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toții muți de încântare.”
Tot Michelangelo a pictat deasupra altarului, la cererea Papei Paul al III-lea, „Judecata de Apoi”, frescă ce înfățișează figuri și scene pline de groază, deoarece pictorul trecea printr-o dureroasă criză de credință.
Tur virtual

Click aici pentru mai multe tutruri online.